top of page

Vegan Iced Thai Tea in een handomdraai?

Bijgewerkt op: 4 sep. 2022

Heb je het wel gehad met altijd maar dezelfde iced lattes en jasmijnthee? Wat dacht je van zelfgemaakte gekoelde Thaise thee? Met ziin opvallende oranje kleur, aromatische geur en verrassend lekkere smaak wordt ie ongetwijfeld een hit op je eerstvolgende tuinfeest.Vegan Iced Thai Tea with soy milk
Vegan Iced Thai Tea


Cha Yen

Er bestaan eigenlijk twee varianten van Thaise thee: een warme en een gekoelde. Gelet op het uiterst warme klimaat in Thailand zal het je echter niet verbazen dat de gekoelde versie – cha yen in het Thais, veruit de meest populaire van de twee is.


Hoewel zijn iconische rood-oranje kleur anders doet vermoeden, wordt Thaise thee gemaakt van zwarte theeblaadjes (Ceylonthee of anders een lokale theesoort, bai miang genaamd). Afhankelijk van je smaakvoorkeur kan je de thee kruiden met typisch Aziatische ingrediënten zoals steranijs, geplette tamarinde en kardemom. Mede hierdoor wordt Thaise thee vaak erg gesmaakt door liefhebbers van masala chai tea. Aan dit aromatische brouwsel wordt vervolgens gecondenseerde melk en suiker toegevoegd. Ten slotte wordt de thee in een kop of beker met ijs gegoten en afgewerkt met ongezoete koffiemelk, kokosmelk of volle koemelk. Hierdoor krijgt de thee haar iconische rood-oranje kleur.


Aromatisch en karakteristieke smaak

Het smaakprofiel van Thaise thee is – net zoals haar samenstelling, uitgesproken en uniek. Aan de ene kant zoet en rijk, maar tegelijk ook aards dankzij de nootachtige nasmaak. Het mondgevoel is al even complex: in eerste instantie koel en verfrissend, maar tegelijkertijd dankzij de toegevoegde kruide ook enigszins warm. Qua aroma doet Thaise thee vertoont Thaise thee veel gelijkenissen met massala chai en chai latte.


Rijk aan anti-oxidanten

Thaise thee is van nature rijk aan polyfenolen, een groep van chemische stoffen die bekend staan voor hun antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Van de antioxidanten in Thaise thee is tevens geweten dat ze je weerstand kunnen verbeteren én je fitter kunnen doen voelen.


Hoog suikergehalte en lactose

Cha yen heeft dus een aantal duidelijke gezondheidstroeven, maar daar staat wel tegenover dat Thaise thee traditioneel een hoog suikergehalte heeft. Bovendien bevat het lactose doordat het bereid wordt met gecondenseerde melk en volle koemelk. Hierdoor is cha yen dus niet voor iedereen geschikt.


Vegan Iced Thai tea met dadels als gezond alternatief

Wil je toch genieten van de voordelen en de heerlijke smaak van gekoelde Thaise thee, zonder je zorgen te hoeven maken over het hoge suiker- en lactosegehalte? Dan hebben wij hét perfecte alternatief bedacht: een compromis waardoor de lekkere, karakteristieke smaak van Thaise thee behouden blijft, maar zonder het hoge suikergehalte én 100% vegan! Hoe dan wel? Door de suiker te vervangen door verse dadels én sojamelk te gebruiken in plaats van koemelk en gecondenseerde melk. Onze iced vegan Thai tea bevat 80 calorieën en 20 milligram cafeïne per glas.


Wat heb je nodig?

1. Theepot

2. Theezeefje of thee-eitje

3. Blender


Welke ingrediënten gebruiken we?

1. Een handvol sterke zwarte theeblaadjes (of sachet)

2. 1 steranijsje

3. 2 kardemonpeulen (of 1/3de theelepel kardemonpoeder)

4. Een halve theelepel kaneelstokjes

5. Een halve theelepel vanille-extract

6. Een snuifje gemalen tamarinde (optioneel)

7. Vier verse (of gedroogde) en ontpitte dadels

8. 50 milliliter (ongezoete) sojamelk (bv. Lactasoy Unsweetened of Benefitt Soy Barista)

9. 5-7 grote ijsblokjes


Hoe ga je tewerk?

Stap 1: Eerst maken we de thee. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de theeblaadjes (of sachet) samen met alle kruiden gedurende 3 tot 5 minuten in heet water laten trekken. Daarna gaat de thee even in de koelkast.


Stap 2: Terwijl de thee afkoelt, blitz je de ontpitte dadels kort in een blender totdat je een zachte dadelpaste verkrijgt. Als je met gedroogde dadels werkt, dan helpt het om de dadels gedurende een aantal minuten in heet water te koken, voordat je ze in de blender stopt


Stap 3: Voeg de ongezoete sojamelk toe aan de dadelpasta totdat de het mengsel de consistentie van dubbele room of custard heeft


Stap 4: Voeg de dadelpasta toe aan de gekoelde Thaise thee en giet de thee vervolgens in een glas gevuld met ijsblokjes


Stap 5: Genieten maar 😉
29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page